Меню Затваряне

Визията е разработена между март и декември 2023 

  • в пряк диалог с местните общности на десет български града,
  • с акцент върху 11 фокус групи,
  • с участието на близо 300 деца на възраст между 2,5 и 10 години и
  • 25 представители на културния и творчески сектор. 

Визията е публичен документ, който стъпва върху демократичните нагласи в местните общности, за да формулира осъзната и споделена посока на развитие за детството и обществото в България. Процесът по създаването на Визията е прозрачен, демократичен и включващ всички заинтересовани страни. Пълният доклад “Визия за децата в България” проследява този процес през гласовете на участвалите деца, родители, професионалисти, институции и хора на културата; интегрира ключови данни от научни изследвания в областта на ранното детско развитие и ориентира България към международните спогодби на държавите членки на ООН и ЕС, касаещи човешките права и политиките за децата.

На 5.12. докладът “Визията за децата в България” бе представен в Парламента. Форматът на изследването бе посрещнат с искрено удивление и подкрепа от различни страни:

Елисавета Белобрадова, народен представител:
“След като се запознах с Визията, трябва да ви кажа, че осъзнах нещо. Това не е само Визия за децата. Това е една Визия за цялото ни общество — всички НИЕ ще трябва да се променим…”

Емилия Лазарова, зам.-министър в Министерство на образованието и науката и Наталия Михалевска, началник на кабинет:
“Искаме да благодарим на екипа и да кажем колко сме впечатлени. Дълбоко впечатлени! Ние в МОН ще подкрепяме процеса и имаме нужда точно от това — хора с идеи и визия. Този документ е изключителен.”

Илия Тасев, директор на дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол”, в Министерство на здравеопазването:
“Ние отговаряме за здравето на децата. Винаги сме искали най-доброто за тяхното здраве. Ще следим процеса. Изявяваме, както и до сега, пълно съдействие за предстоящи промени, но винаги при условие, че те ще бъдат само в най-добрия интерес на здравето на децата. Защото в България всички сме длъжници на децата.”

Елка Налбантова, зам.-министър в Министерство на труда и социалната политика:
“Аз съм изключително впечатлена. Впечатлена съм и от възрастта на включените деца, тук видях изказвания на деца на две години и половина, които са били чути! Ние от МТСП сме на линия да участваме в този процес, да споделяме Визията и да я разпространяваме навън. Мисля, че можем всички да се обединим около ценностите на този документ и трябва да го направим скоро…”

Павел Попов, зам.-кмет на Община Варна:
“Аз съм отскоро в Община Варна, но отдавна следя процеса по създаването на тази Визия. Участвах и в работилниците и нямам съмнение, че това, което се случва, е изключително важно и правилно за цялото ни общество. Имаме нужда да говорим именно за качество на процесите. Най-болезненият проблем за Общината, обаче, е липсата на места. Очакването към нас е да сме строители, нещо като строители на кошери за пчелички. Да не се окаже, че докато строим кошерите сме загубили способностите си да произвеждаме мед? Визията дава много идеи как това да се промени, но ние първо ще трябва да работим заедно, за да могат те да се случат.”

Яна Генова, зам.-кмет на Община София:
“В Община София подкрепяме Визията и съвсем скоро ще работим за това, което искат децата — за фантазията. Очакваме и вашата подкрепа… Всеки, който иска да ни подкрепи, е добре дошъл.”

Пламена Николова, Национална мрежа за децата – National Network for Children Bulgaria:
“Тази Визия е в голяма степен революционна за нашата среда. Страхът на системата да пусне контрола и че това ще доведе до неконтролируемо многообразие е първото, с което трябва да се преборим. Системата в момента не може да се справи със себе си.